“Babka lekarska” i śniadaniowa kasza gryczana z warzywami | Pogotowie kulinarne
Tym razem Karolina Kochanowska – Piekarska autorka dietetycznego bloga “Babka lekarska” proponuje kaszę gryczaną z warzywami na śniadanie!!! Ogrzewa organizm. Daje moc i energię na cały dzień! Kaszę można przygotować zarówno na ciepłe, pożywne śniadanie, jak i na lunch lub też zabrać ją do pracy jako sałatkę. Pomysł na kaszę może tez być inspiracją, podmieniając składniki na inne swoje ulubione lub uzupełniając je np. o pestki dyni, natkę pietruszki, domowe pesto można stworzyć własną kompozycję.
PRZEPIS
SKŁADNIKI (na porcję dla 2 osób):
1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (ok. 80 g)
1 pomidor malinowy (tylko w sezonie)
1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze)
garść chipsów z buraka
kilka liści cykorii
garść liści świeżej bazylii
kiełki (np. brokułu, jarmużu, lucerny)
oliwa z oliwek lub olej lniany
ocet balsamiczny
kurkuma
ulubiona mieszanka pikantnych przypraw np. cudownie aromatyczny baharat
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę dokładnie opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka z grubym dnem i zalej wodą w proporcji 2:1 (na 1/2 szklanki kaszy będziesz więc potrzebować 1 szklanki wody). Dodaj szczyptę soli. Od momentu, gdy kasza zacznie wrzeć, gotuj ją na najmniejszym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, aż wchłonie całą wodę (zajmie to ok. 10-15 minut). Możesz również wyłączyć ją już parę minut po zagotowaniu, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby spokojnie wchłonęła cały płyn.
Podczas gdy kasza się gotuje naszykuj warzywa. Sparz wrzątkiem pomidora i obierz go ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Ogórka i liście cykorii również pokrój w kosteczkę, a chipsy z buraka po prostu lekko przesiekaj. Pokrój również liście bazylii.
Gdy kasza będzie gotowa dodaj do niej wszystkie warzywa, tak by dzięki temu stały się ciepłe. Całość wymieszaj z oliwą (ok. 1 łyżki), octem balsamicznym (do smaku, ok. 1 łyżeczki) i przyprawami duża szczypta kurkumy, nieco mniejsza szczypta przyprawy baharat. Kaszę przełóż do dwóch miseczek, na wierzch nakładając porządną porcję kiełków.
Gotowe! Zajadaj ze smakiem.
CHIPSY Z BURAKA
Buraki umyj, osusz, obierz ze skóry i szerokim, ostrym nożem pokrój na cienkie plasterki, mniej więcej tej samej grubości. Przełóż je do miski i dokładnie natrzyj niewielką ilością tłuszczu przeznaczonego do pieczenia (np. oleju ryżowego), wymieszanego z odrobiną soli morskiej, himalajskiej lub kamiennej, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i nasionami czarnuszki. Buraki rozłóż na papierze do pieczenia na kratce lub blasze i piecz w temperaturze 160-180 st. C z termoobiegiem przez ok. 10-12 minut, pilnując aby się nie przypaliły (mają po prostu zmięknąć).
Tak przygotowane chipsy możesz przechowywać w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do 3-4 dni. Świetnie nadają się jako dodatek do kasz, sałatek, na kanapkę czy jako przekąska np. w towarzystwie hummusu 🙂
Przepis jak własnoręcznie zrobić cudownie aromatyczną przyprawę baharat znajdziesz w bezpłatnym e-booku 7 przepisów na kulinarne hity warsztatów “Babki Lekarskiej” dostępnym za zapis na newsletter np. na tej stronie tej stronie http://www.subscribepage.com/kuchenne-zapiski
Nazwa | Plik | Autor |
Pogotowie kulinarne 15 10 2017 Kasza gryczana z warzywami | audio (m4a) audio (oga) |
Historyk sztuki z wykształcenia, dietetyczka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z zamiłowania. Jako Babka Lekarska uzdrawia przez gotowanie, pokazuje jak jeść zdrowo, a przy tym pysznie i kolorowo, w ramach dewizy: Jedz, ciesz się życiem, zdrowej i chudnij.Pomaga głównie kobietom dzięki zmianom sposobu odżywiania pozbyć się wielu dolegliwości, mieć więcej energii na co dzień, po prostu dobrze się czuć w swoim ciele.
Wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu www.babkalekarska.pl, w mediach społecznościowych: www.instagram.com/babka_lekarskaiwww.facebook.com/BabkaLekarskaDietetyka/a także na stacjonarnych i wyjazdowych warsztatach kulinarnych. Podczas konsultacji dietetycznych wspiera indywidualne osoby (lub całe rodziny) we wprowadzaniu skutecznych zmian w sposobie odżywiania.
Kocha jeść, gotować, tańczyć rocknrolla i chodzić po górach, a joga i medytacja to jej sposób na radzenie sobie z wyzwaniami codzienności.