40. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw. Jubileuszowy program
Ofertę przygotowało ok. 1200 wystawców i handlowców. Na scenie wystąpi 11 gwiazd oraz 3 kabarety. W planach także wielkie gotowanie, konkurs na skierlotkę, Festiwal Roślinożercy i degustacje.

Każdy znajdzie coś ciekawego, praktycznego, zdrowego i apetycznego, zapewnia marszałek województwa łódzkiego, Witold Stępień. – Będą kiermasze, oferty handlowe, coś dla smakoszy, działkowców, ogrodników; dla wszystkich przewidziano dużo dobrej zabawy – podkreśla.
Prezydent Skierniewic Krzysztof Jażdżyk dodaje, że w tym roku święto będzie wyjątkowe z uwagi na jubileusz imprezy. – Będzie około 1200 wystawców i handlowców, degustacje i Festiwal Roślinożerców. Na scenie wystąpi 11 gwiazd, w tym trzy zagraniczne, będą kabarety, pokazy mappingu i konkursy.
Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw odbędzie się w Skierniewicach 16 i 17 września.

PROGRAM
Sobota16 września
10:00Otwarcie XX Targów Ogrodniczo-Rolnych oraz XI Targów Zdrowej Żywności
Hala OSiR, ul. Pomologiczna 8
11:30Świąteczna Parada Święto w Wymiarze XL
ulicami: Rybickiego, Konstytucji 3 Maja, Senatorską, Rynek
Scena główna w rynku
12:00Wielkie otwarcie Święta
13:00-15:00 Degustacje XL wielkie gotowanie na rynku
13:30 Młodzieżowa Orkiestra Dęta koncert
14:00 Skierniewicka Orkiestra Dęta koncert
14:30 Kwiat Skierniewic 2017 XXII wybory najpiękniejszej dziewczyny w regionie
16:50 Power Play
18:00 Defis
19:10 Dawid Kwiatkowski
20:20 Krzysztof Zalewski
21:30 Kult
22:30 Pokaz sztucznych ogni i mapping
23:00 Inna
Niedziela 17 września
9:30 Msza św. dziękczynna
Kościół pw. św. Jakuba Apostoła, ul. Senatorska 11/13
Scena główna na rynku
14:00 Art Station program taneczny
14:30 Kabareton: Katarzyna Pakosińska, Mariusz Kałamaga, Kabaret Smile
17:00 Natalia Nykiel
18:10 Sylwia Grzeszczak
19:20 Lady Pank
20:30 Mapping
20:45 C-BooL, Burak Yeter
Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w programie.

TOWARZYSZĄCY SKIERNIEWICKIEMU ŚWIĘTU – FESTIWAL ROŚLINOŻERCY
Festiwal ma być strefą i serią działań promujących dietę bogatą w rośliny i ich przetwory wśród mieszkańców i gości Święta. Wydarzenie ma na celu promowanie zdrowego trybu życia i zachęcanie do zwiększania ilości i różnorodności dań z udziałem warzyw i owoców w codziennej diecie. W trakcie Festiwalu Roślinożercy pokazywane będą różne ciekawe metody przygotowywania roślin w kuchni, ich przetwarzania i konserwacji. Festiwal będzie też okazją do promocji treści związanych z ekologią i zrównoważonym rolnictwem. Do strefy roślinożerców chcemy przyciągać bogatym programem warsztatowym. Ważnym elementem przez cały czas trwania wydarzenia będzie strefa degustacji. Chętni będą mogli przyjrzeć się przygotowywaniu potraw i porozmawiać z kucharzami.
- ZIELONY JARMARK:
8 stoisk handlowych oferujących produkty roślinne, przetwory, produkty rolnictwa ekologicznego z Polski i z zagranicy, przekąski wegetariańskie i wegańskie, książki dotyczące diet roślinnych
- ZIELONE WARSZTATY:
główna strefa wydarzenia, ustawiona w namiotach o łącznej powierzchni 6 x 9m, strefa w której przez dwa dni odbywać się będą różnorodne warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych;
w ramach działań warsztatowych: (przykładowa tematyka warsztatów) - warsztaty dla dzieci:zdrowe przekąski, owoce ze wszystkich stron świata, pasty warzywne, jabłko, gruszka i pietruszka etc.; na koniec warsztatów zdrowa degustacja;
- warsztaty dla dorosłych:przygotowanie zdrowych drugich śniadań i przekąsek do szkoły, sposoby na włączenie większej ilości warzyw do dziecięcej diety; wegetariańska kuchnia Indii; roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu; kiszonki z owoców, warzyw i zbóż; na koniec warsztatów zdrowa degustacja;
- ZIELONA KUCHNIA:
bezpłatna degustacja dań wegetariańskich i wegańskich; przygotowanie na bieżąco przez całe dwa dni i nieodpłatne wydawanie w formie mini-porcji degustacyjnych wraz z przepisem; gotowanie równoległe na dwóch kuchniach przez 4 kucharzy;
Sobota / Niedziela 10:00-19:00
Zielony Jarmark produkty roślinne i rolnictwa ekologicznego, przetwory, przekąski wegetariańskie i wegańskie
Zielona Kuchnia pokazy kulinarne i degustacja z przepisami
Sobota dania z Polski, Włoch, Tajlandii i Indii
Niedziela dania z Polski, Francji, Libanu i Malezji
Zielone Warsztaty Kulinarne dla dorosłych
Sobota
12:15, 15:30, 17:45 wietnamskie springrollsy
13:00, 16:15, 18:30 polsko-włoskie pesto
13:45, 17:00 prowansalskie ratatouille
Niedziela
12:15, 15:30, 17:45 pikantne tajskie kokosowe curry z dynią
13:00, 16:15 smakowe humusy
13:45, 17:00 nadziewane bakłażany
Gość specjalny: Paweł Loroch znany z programów Pytanie na Śniadanie, Dzień Dobry TVN, z anteny Antyradia i Jemradia dziennikarz i propagator kulinariów
