Wrześniowe smaki miasta. Festiwal “Jemy w Łodzi”
45 restauracji i kawiarni, 120 różnych dań, 20 wydarzeń towarzyszących, warsztaty, pokazy, degustacje i goście specjalni. Tak zapowiada się nowy łódzki festiwal kulinarny “Jemy w Łodzi Food Fest”.

Festiwal to tematyczne trasy kulinarne z popisowymi daniami przygotowanymi przez restauracje, menu degustacyjne, weekendy tematyczne oraz 20 wydarzeń towarzyszących – pokazów, szkoleń, prelekcji i degustacji.- Zapraszamy fanów burgerów, kuchni azjatyckiej, roślinnej czy kawy parzonej alternatywnie – mówi Iza Borowska, organizatorka festiwalu. – Bardzo ciekawie zapowiadają się spotkania z zaproszonymi gośćmi. Do Łodzi przyjedzie m.in. Samar Khanafer, autorka książki “Hummus, zaatar i granaty”i Wojciech Bońkowski – założyciel Winicjatywy.
W programie znalazły sięm.in. warsztaty kuchni azjatyckiej i włoskiej dla dorosłych i dzieci, quiz sprawdzający wiedzę o jedzeniu czy francuskie śniadanie w piekarni. Przewidziano wprowadzeni łodzian wświat nowoczesnych deserów i lodów naturalnychoraz naukę rozpoznawania i przyrządzania najlepszej kawy.

Według Izy Zbonikowskiej z Łódzkiego Centrum Wydarzeń, Łódź na dwa tygodnie stanie się kulinarnym centrum Polski. – Warto wspierać takie inicjatywy, tym bardziej, że zapotrzebowanie na kulinarne wydarzenia wyraźnie wzrasta. Bardzo się cieszę, że także jesienią łodzianie będą mieli możliwość skosztowania całej mieszanki smaków we wszystkich możliwych konfiguracjach.
Organizatorami Festiwalu są portal “Jemy w Łodzi” i Łódzkie Centrum Wydarzeń. Program festiwalu znajduje się TUTAJ