Transatlantyk 2017. 5 filmów, szefów kuchni i kolacji, czyli kino kulinarne
Kolacja Wojciecha Modesta Amaro inspirowana filmem “Soul” zainaugurowała tegoroczne Kino Kulinarne na festiwalu Transatlantyk. To sekcja przygotowywana wspólnie z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym w Berlinie.

Kino Kulinarne opiera się na projekcji filmu, po której widzowie uczestniczą w kolacji. Jej menu jest autorską propozycją najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce. Wojciech Modest Amaro dla Transatlantyku gotuje już po raz trzeci. – Najpierw muszę obejrzeć film, skupić się na treściach, zobaczyć jak rozłożone są akcenty. Muszę przyznać, że tegoroczne menu jest chyba dla mnie najłatwiejsze, bo mówi o codziennej pracy bohaterów. Starałem sie od tego nie odbiegać – mówi Amaro.
Czytaj także:Radio Łódź płynie z Transatlantykiem. Codzienne studio festiwalowe [RELACJE]
W tym roku w ramach Transatlantyku zaplanowano w sumie pięć kolacji. Menu przygotowuje też duet Tomasz Purol i Mariusz Pieterwas , Robert Skubisz, Katarzyna Daniłowicz i Sebastian Krauzowicz. Wszystkie kolacje odbywają się w hali maszyn w EC1. – Wszędzie jest dobrze, gdzie jest więcej miejsca, niż w naszym Atlelier – żartował Wojciech Modest Amaro. – Poza tym to nie jest kuchnia, która wymaga wielokrotnego smażenia, czy frytowania. To jest kuchnia lekka i zdrowa, zgodna z porą roku. Bardzo dobrze się tu czujemy – dodaje Amaro.
Czytaj także: Transatlantyk 2017. Siła kobiet w festiwalowym programie
Kucharze gotują do filmów: “Monsieur Mayonnaise” (reż. Trevor Graham), “Boone” (reż. Christopher LaMarca),”ANDR – The Voice of Wine” (reż. Mark Tschelistcheff) i “Boginie jedzenia” (reż. Vrane Frdiani)
Tegoroczny festiwal Transatlantyk w Łodzi potrwa do 21 lipca.
WIĘCEJ INFORMACJIOKULTURALNEJ ŁODZI I REGIONIE. SPRAWDŹ TEŻ NASZKALENDARZ WYDARZEŃ. |