Babeczki fasolowe z bananami Karoliny Lewandowskiej I Pogotowie kulinarne
Karolina Lewandowska jest mamą, kobietą pracującą i dba by domownicy zdrowo się odżywiali. Przepis na babeczki z czerwonej fasoli pochodzi z internetu ale był przez Karolinę modyfikowany.
Składniki
– puszka czerwonej fasoli
– dwa nieduże dojrzałe banany
– 2 jajka
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka ciemnego kakao
– tabliczka gorzkiej czekolady
– łyżeczka oleju kokosowego do zrobienia polewy
– miód
– proszek do pieczenia
Fasolę trzeba odsączyć z zalewy, przepłukać na siteczku i zmiksować z żółtkami i z bananami (banany można wcześniej rozgnieść widelcem na talerzyku). Potem dodajemy kakao, olej kokosowy, łyżeczkę miodu i odrobinę proszku do pieczenia. I dalej miksujemy.Osobno należy ubić białko z jajek a potem połączyć obie masy i wymieszać delikatnie składniki żeby się połączyły. Następnie masę wlewamy do foremek i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200-u stopni. Babeczki umieszczamy we włączonym, ale jeszcze zimnym piekarniku.W tym czasie robimy polewę czekoladową!!! Kruszymy czekoladę na drobne kawałki, wrzucamy do miseczki, którą umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą – to tzw. kąpiel, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego. Zrobioną polewę studzimy i polewamy babeczki. Potem odstawiamy do lodówki żeby polewa stężała. I gotowe!!! Smacznego!!!
Nazwa | Plik | Autor |
Pogotowie kulinarne 14 maja 2017 babeczki fasolowe | audio (m4a) audio (oga) |