Warsztaty z lepienia pierogów dla zagranicznych studentów [ZDJĘCIA]
Studenci z całego świata, m.in. Brazylii, Chin, Gruzji, którzy na co dzień studiują na Uniwersytecie Łódzkim wzięli udział w warsztatach lepienia pierogów.
![Warsztaty z lepienia pierogów dla zagranicznych studentów [ZDJĘCIA] 1 34924 daa2e118b7a6d71184ab7e9922f56467](/wp-content/archiwum/files/34924-daa2e118b7a6d71184ab7e9922f56467.jpg)
Warsztaty odbyły się w bistro Rajskie Jadło w Manufakturze. Studenci musieli zagniatać ciasto, rozwałkować je, wykroić kółeczka z ciasta, nałożyć do środka farsz i posklejać. Farsze można było wybierać: od tradycyjnych polskich z mięsem i kapustą z grzybami po słodkiez serem i owocami.
Według Justyny Bażantowicz, menedżera lokalu, ale także instruktora w lepieniu pierogów, studenci zdobyli nową umiejętność, a poza tym mogli bliżej poznać polskąkulturękulinarną. – Pierwszy raz robię warsztaty z dorosłymi i było to dla mnie wyzwanie – mówi. – Mamy sporo panów, którzy świetnie sobie radzą. A dziewczyny z Ukrainy robią piękne wzory. Udało nam się ich zaintrygować.
![Warsztaty z lepienia pierogów dla zagranicznych studentów [ZDJĘCIA] 2 34924 82e9ae7405ed95a74e1584dc476ccf9d](/wp-content/archiwum/files/34924-82e9ae7405ed95a74e1584dc476ccf9d.jpg)
Na spotkanie zaproszono studentów nie tylko programu Erasmus+, ale również osoby, które przyjechały z odleglejszych zakątków świata, m.in. z Brazylii, Ekwadoru, Kolumbii, Azerbejdżanu, Chin i Gruzji.
Studentowi z Syberii przypadły do gustu pierogi z mięsem. -U nas je się mało warzyw, a mało warzyw. Teraz jestem w Polsce, a później jadę do Macedonii na wolontariat i będę tam przygotowywał dania z polskiej i rosyjskiej kuchni – dodaje.
Warsztaty kulinarne stały się doskonałą okazją do integracji do poznania polskiej kuchni. Na koniec spotkania odbyła się wielkapierogowa uczta.