Piątek, 21 kwietnia
Wydarzenia, wystawy, projekcje, spotkania, premiery, koncerty. Oto kilka propozycji, w których warto wziąć udział.
Więcej niż teatr. 35. Ogólnopolskie Konfrontacje Teatrów Młodzieżowych [przegląd]
Zmagania konkursowe, monodram Jana Peszka, wspomnienie Mariana Glinkowskiego i Krystyny Weintritt – to program jubileuszowych 35. Ogólnopolskich Konfrontacji Teatrów Młodzieżowych Centrum 2017 pod hasłem “Więcej niż teatr”.
W konkursie bierze udział 11 zespołów teatralnych z całej Polski. Oceni je jury w składzie: Jadwiga Sącińska, Dariusz Leśnikowski i Jan Peszek. Aktor zaprezentuje się także na scenie podczas mistrzowskiego pokazu monodramu ” Scenariusz dla nieistniejącego ale możliwego aktora instrumentalnego”.
W programie Konfrontacji znalazły się też warsztaty teatralne, happeningi w przestrzeni miejskiej i pokazy filmów. Zaplanowano także wspomnienie Mariana Glinkowskiego i Krystyny Weintritt.
35. Ogólnopolskie Konfrontacje Teatrów Młodzieżowych Centrum 2017 potrwają do niedzieli, 23 kwietnia.
Sprawdź program:

Dni Marka Edelmana w 74. rocznicę powstania w getcie warszawskim [zajęcia]
W 74. rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim, Muzeum Miasta Łodzi przypomina postać jednego z jego przywódców – związanego z Łodzią – Marka Edelmana.
Przez tydzień w Muzeum odbywają się lekcje skierowane do młodzieży szkolnej, które prezentują nie tylko historię powstania w getcie warszawskim, ale także działalność samego Marka Edelmana w Łodzi. Zajęcia prowadzi Cezary Pawlak. – Drugą część swojego życia spędził w Łodzi. Okres II wojny światowej, który zaważył na jego postawie moralnej, przełożył się także na czas, kiedy był lekarzem w Łodzi. Kiedy dokonywał tych rewolucyjnych operacji kardiologicznych – mówi Pawlak.
Elementem zajęć jest także zwiedzanie gabinetu Marka Edelmana, który zaaranżowany jest w siedzibie Muzeum Miasta – To skromny gabinet, ale poza fotografiami, jest też słynna mata, do której przyczepione są między innymi plakietki świadczące o działalności opozycyjnej Edelmana. Jest też sweter, w którym najczęściej można było go spotkać – wymienia Cezary Pawlak.
Dni Marka Edelmana w Muzeum Miasta Łodzi potrwają do 27 kwietnia.
Powstanie w getcie warszawskim trwało od 19 kwietnia do połowy maja 1943 roku.

17. Tydzień Kina Hiszpańskiego w Łodzi [film]
Kino gatunkowe, nagradzane kino autorskie i najlepsze komedie znalazły się w programie 17. Tygodnia Kina Hiszpańskiego w Łodzi.
Filmem otwarcia tegorocznej edycji przeglądu jest “Za późno na gniew” (“Tarde para la ira”), debiut reżyserski popularnego aktora, Raula Arvalo. Ten mroczny thriller o wściekłości i poszukiwaniu zemsty został uznany za najlepszy hiszpański film ubiegłego roku. Otrzymał też nagrody Goya za najlepszy debiut reżyserski, scenariusz oryginalny i drugoplanową rolę męską (“Manolo Soto”, “Carmina i amen”).
W programie są także takie tytuły, jak “Ostatni Hiszpanie na Filipinach”, “Nocne historie”, czy “Daleko od morza”.
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego potrwa do 27 kwietnia. Zaprasza Kino Charlie, ul. Piotrkowska 203/205.
Sprawdź program:
21.04 piątek
18:45 Za późno na gniew (92′) – FILM OTWARCIA
20:45 KIKI (102′)

Emocje na talerzu. Restaurant Week po raz trzeci [kulinaria]
35 restauracji z Łodzi i okolic bierze udział w trzeciej edycji Restaurant Week. To znana i sprawdzona formuła, która przyjęła się w centrach światowej gastronomii m.in. w Nowym Jorku, Londynie i Kopenhadze. Główną ideą Festiwalu Najlepszych Restauracji jest przybliżanie gościom świata kultury restauracyjnej.
W menu restauracji festiwalowych znajdą się przygotowane specjalnie z myślą o Restaurant Week trzydaniowe zestawy. – Użytkownik wchodzi na stronę internetową www.restaurantweek.pl, wybiera sobie dany dzień, godzinę i restaurację oraz oczywiście menu, po czym dokonuje rezerwacji – mówi organizator, Igor Jankowski. – W wybranym dniu będzie miał okazję na trzydaniowe doświadczenie. W jego skład wejdą: przystawka lub zupa, danie główne i deser.
Według Adama Kopczyńskiego z Restaurant Week Polska rynek restauracyjny w Łodzi stale się rozwija i reaguje na najnowsze trendy kulinarne. – Restauracje chętnie sięgają po produkty lokalne. Stosowane są nowoczesne techniki kulinarne, m.in. gotowanie w niskich temperaturach.
W ubiegłym roku najlepszą restauracją w Polsce okazały się Cztery Ściany z Łodzi.
