Emocje na talerzu. Restaurant Week po raz trzeci
36 restauracji z Łodzi i okolic bierze udział w trzeciej edycji Restaurant Week. To znana i sprawdzona formuła, która przyjęła się w centrach światowej gastronomii m.in. w Nowym Jorku, Londynie i Kopenhadze. Główną ideą Festiwalu Najlepszych Restauracji jest przybliżanie gościom kultury restauracyjnej.
W menu restauracji festiwalowych znajdą się przygotowane specjalnie z myślą o Restaurant Week trzydaniowe zestawy. – Użytkownik wchodzi na stronę internetową www.restaurantweek.pl, wybiera sobie dany dzień, godzinę i restaurację oraz oczywiście menu, po czym dokonuje rezerwacji – mówi organizator, Igor Jankowski. – W wybranym dniu będzie miał okazję na trzydaniowe doświadczenie. W jego skład wejdą: przystawka lub zupa, danie główne i deser.
Według Adama Kopczyńskiego z Restaurant Week Polska rynek restauracyjny w Łodzi stale się rozwija i reaguje na najnowsze trendy kulinarne. – Restauracje chętnie sięgają po produkty lokalne. Stosowane są nowoczesne techniki kulinarne, m.in. gotowanie w niskich temperaturach.
W ubiegłym roku najlepszą restauracją w Polsce okazały się Cztery Ściany z Łodzi.
Nasza reporterka sprawdzałaczy łodzianie chętnie chodzą do restauracji i jakie smaki preferują.
Posłuchaj:
Nazwa | Plik | Autor |
Restaurant Week | audio (m4a) audio (oga) |
Restaurant Week potrwa do 30kwietnia. Towarzyszy mu wiele imprez dodatkowych – warsztaty kulinarne, spektakle i debaty.