Tiramisu dwóch Karolin z Baccaro | Pogotowie kulinarne
Karolina Czernik i Karolina Fraszczyńska z miłości do zdrowej kuchni, podróżowania, odkrywania nowych miejsc i ludzi a także z potrzeby spędzania czasu w gronie przyjaciół i znajomych w niezobowiązującej atmosferze kuchni wymyśliły kameralne studio kulinarne Baccaro.
Tutaj uczą gotowania podobnie jak zapraszani przez nie goście. Dla nas przygotowały błyskawiczne tiramisu ……bez jajek!!!
200g biszkoptów
250g mascarpone
70g drobnego cukru
100ml kawy
100ml śmietany 36%
kakao do dekoracji
W misie ucieramy cukier z serem mascarpone. Osobno ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Gdy krem nabierze jednolitej konsystencji, dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego. Każdy biszkopt zanurzamy na krótko w kawie tak by cały nasiąknął. Układamy równą warstwę w pucharku, kładziemy warstwę kremu i przykrywamy kolejną warstwą nasączonych kawą biszkoptów. Ostatnią warstwę smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki. Schłodzony deser posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy według uznania.
Nazwa | Plik | Autor |
Pogotowie kulinarne 15 stycznia 2017 tiramisu z Baccaro | audio (m4a) audio (oga) |