Rakotwórcze tosty i frytki
Zbyt mocno przypieczone lub przysmażone tosty i ziemniaki mogą być rakotwórcze. Tak twierdzą w najnowszym raporcie eksperci brytyjskiej Agencji Standardów Żywności.

Grzanki, frytki i ziemniaczane talarki powinny po przypieczeniu czy przysmażeniu mieć kolor ciemnożółty lub też złoty – sugerują autorzy raportu. Barwa ciemnobrązowa świadczy o dużym stężeniu substancji zwanej akrylamidem.
Jest to substancja rakotwórcza. “Większość ludzi jednak w ogóle nie wie o jej istnieniu” – piszą brytyjscy naukowcy. Źródłem akrylamidu są też czipsy, kawa i dym z papierosów.
Sceptycy mówią, że szkodliwość tej substancji udowodniono tylko w badaniach na zwierzętach. Ale autorzy raportu sugerują, że lepiej zachować ostrożność i unikać zwęglonych tostów i ziemniaków. Natomiast rakotwórczość papierosów została udowodniona ponad wszelką wątpliwość.
ZDJĘCIA, NAGRANIA VIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |
/IAR