65 lat Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach
W Instytucie wyhodowano ponad 200 odmian roślin sadowniczych i warzywnych. Około 7 procent odmian jabłoni i 70 procent maliny to odmiany stworzone w skierniewickim Instytucie.

– Przez te wszystkie lata potrafiliśmy przekazać naszą wiedzę ogrodnikom, którzy postawili swoje przedsiębiorstwa na bardzo wysokim poziomie – podkreśla profesor Stanisław Kaniszewski. – W tej chwili jesteśmy jednym z największych producentów jabłek, roślin jagodowych, a takżewarzyw, jak marchew, kapusta czy cebula.
Dyrektor Małgorzata Korbin dodaje, że Instytut działa w oparciu o wieloletnią tradycję, wspieraną obecnie nowatorskimi kierunkami w pracach badawczych i stosowanych technologiach. – 65 lat to szmat czasu; trzeba się chwalić zarównokorzeniami, jak itym, co mamy terazi jednocześnie odważnie iść do przodu – mówi dyrektor Korbin.
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach powstał na początku 2011 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczo-rozwojowych: Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka i Instytutu Warzywnictwa im. Emila Chroboczka. Instytut posiada ośrodki i zakłady doświadczalne, a także pola i sady, w tym ekologiczne sady doświadczalne, a także bogatą bazę laboratoryjną.