Smakujemy Niepodległość. Gęsina na Festiwalu Dobrego Smaku
To już trzecia edycja Festiwalu Dobrego Smaku pod hasłem “Smakujemy Niepodległość”. W piętnastu restauracjach w Łodzi próbować można gęsiny, a w pięciu kawiarniach – deserów z jabłek.

Według organizatorki Festiwalu, Barbary Sokołowskiej Urbańczyk gęsina powinna wrócić na nasze stoły. – To nasza tradycja, zawsze o tej porze w Polsce jadano gęsi. Pomyślałam, że – podobnie jak to robią z indykami Amerykanie – moglibyśmy wprowadzić, połączony ze Świętem Niepodległości, obyczaj jadania gęsi – mówi organizatorka.
Michał Pietrzyk, szef kuchni w restauracji Veranda, zachęca do większego zainteresowania potrawami z gęsiny. – Kurczak jest na co dzień, kaczka od święta, a gęsi na eksport – podkreśla. – Niemcy bardzo chwalą polską gęsinę, my trochę zapomnieliśmy o walorach smakowych i zdrowotnych gesi. A warto przypomnieć chociażby o gęsim smalcu – podkreśla.
Festiwal potrwa do niedzieli.
GDZIE NA GĘŚ? GDZIE NA DESER Z JABŁEK?
1. Drukarnia Skład Wina&Chleba, Piotrkowska 138/140
Udo z gęsi w sosie miodowo-piernikowym z duszoną czerwona kapustą w czerwonym winie z rodzynkami
2. DOKI gastrobar, Piotrkowska 138/140
Pierogi z gęsiną, kaszą gryczaną i gruszką na św. Marcina
3. Gastromachina, Piotrkowska 89
Burger z piersią gęsi z karmelizowaną wiśnią w Aperolu
4. Lokal, Aleja Leona Schillera, LOKALnepyzyziemniaczane z gęsiną, bulionem z wędzoną słoniną, porem i kapustą pak choi seler
5. MITMI restobar, Piotrkowska 138/140
Smażona pierś gęsi aromatyzowana rozmarynem, podana z ciepłą sałatą z czerwonej kapusty i jabłka, puree z selera oraz z konfiturą z czerwonej porzeczki
6. Motywy, Traugutta 14
Pierś zgęsi sous-vide oraz gęsi pipek, podane z ziemniaczanym gratin, pure z pigwy, emulsją chrzanową i pudrem z pestek dyni
7. Restauracja Kolorowe Gary, Rąbień, ul. Pańska 4
Gęsie skrzydło z mięsnym farszem na ostro w sosie z polskiej gruszki na bazie białego wina
8. Restauracja LaVende, Manufaktura, Drewnowska 58
Będziemy się SzaroGęsić. Pierś z gęsi na musie jabłkowo-imbirowym z karmelizowaną gruszką i pomarańczą z sosem piernikowym i nutą żurawiny
9. Restauracja Tulipan, Żeligowskiego 46
1. Konfitowana pierś z gęsi na musie jabłkowo imbirowym z sosem rabarbarowym podana z gnocchi i chipsem z jabłka
2. Szyjka gęsia faszerowana wątróbką z gulaszem z serc gęsich podana z kaszotto
10. Rajskie Jadło, Manufaktura, Drewnowska 58
Gęsie żołądki w śmietanie z kopytkami
11. Spółdzielnia, Piotrkowska 138/140
Rodzinny obiad w Święto Niepodległości. Udko z gęsi confit z sosem grzybowym, marynowaną dynią i burakami oraz żelem maślankowym, podane na gryczanym kaszotto z burakami
12. Szklarnia by LaVende, Piotrkowska 138/140
Gulasz z gęsich żołądków z dodatkiem suszonych owoców, kaparów i pomidorków koktajlowych, podany z gnocchiziemniaczanym
13. Szyby Lustra, Piłsudskiego 14
Gęsina z grzybowym trio. Szarpana gęś z pure z topinamburu z wanilią, krokietem grzybowym, pieczoną pietruszką, marynowanym grzybem shitake i sosem grzybowym
14. Tari Bari Bistro, Piotrkowska 138/140
Ręcznie robione Ravioloni z farszem z gęsiny z masłem i szałwią
15. Veranda Restaurant, Piotrkowska 77
Noga z gęsi/sos maślano-winny/puree z pasternaku i jabłek/ kiszona czerwona kapusta z suszonymi śliwkami i palonym masłem
Wartoprzeczytać
KAWIARNIE
1.Bean&Buddies, Piotrkowska 277
Deser na bazie smażonych jabłek inasion chia z dodatkiem gorącej czekolady, chipsów jabłkowychi kulek granatu. Całość podana w formie Caffe Latte Macchiato. Do deseru
kawa 100% brazylijska Arabica (espresso lub americano do wyboru)
2. Czekolada Retro Cafe, Moniuszki 11
Krucha babeczka z nadzieniem jabłkowo brzoskwiniowym i gorąca czekolada
3. Daleko Blisko, Piotrkowska 138/140
Jabłko w pięciu smakach i czarna herbata z cytrusami
4. Słodka Pracownia, Piotrkowska 115
Szarlotka z solonym karmelem i orzechową kruszonką. Do tego herbata grejpfrutowa-rozmarynowa
5. Tubajka, Plac Zwycięstwa 3
Jabłko w gębie. Do deseru czarna herbata z suszonym jabłkiem i rodzynkami
