Towarzyskość to zdrowie – wystartował kolejny Restaurant Week
Po raz drugi odbywa się Festiwal Łódź Restaurant Week. Do udziału przystąpiło 28 restauracji.

Szefowie kuchni 28 łódzkich restauracji prezentują swoje umiejętności oraz wizję autorskiej kuchni w specjalnie przygotowanym menu festiwalowym. Podczas festiwalu można próbować trzech dań złożonych z przystawki, dania głównego i deseru. Ideą przewodnią festiwalu jest hasło Towarzyskość to zdrowie!.- Założeniem festiwalu jest, żeby menu było atrakcyjne, opierało się na świeżych, lokalnych produktach i oddawały charakter restauracji oraz styl gotowania szefa kuchni. Pojawia się m.in. rosół z sarny, ślimaki, pieczona perliczka, karczek z jelenia, sushi, comber jagnięcy, papier jadalny, czy też obulato, czyli “dekonstrukcja świni” – wyliczaAdam Kopczyński, organizator.
Żeby uniknąć tłoku, uczestnicy musza rezerwować miejsce w wybranej wcześniej restauracji.Lista restauracji biorących udział w festiwalu znajduje się na stronie restaurantweek.pl.
Festiwal łódzki jest częścią ogólnopolskiego, który odbywa się w kilku największych miastach. Uczestnicy głosują w pięciu kategoriach na najlepsza przystawkę, danie główne, obsługę i najlepszą atmosferę. Festiwal potrwa 10 dni.