Kuchnia roślinna na główne danie i deser. Zielone Smaki Łodzi
Torcik jaglano-grzybowy ze sznyclem z bakłażana serwowany w restauracji Zielona oraz batatowe blondie z restauracji Porcja – te dania najbardziej przypadły do gustu jurorom III edycji festiwalu Zielone Smaki Łodzi, organizowanego przez fundację Bios Amigos. Statuetki wręczono zwycięzcom na poniedziałkowej gali zamknięcia festiwalu, która odbyła się w klubie Niebostan.
Wśród publiczności w obu kategoriach (danie główne oraz deser) zwyciężyła restauracja Porcja. Jako danie główne lokal zaproponował cukiniowe spaghetti z wegańskim sosem bolognese i cytrynową kruszonką.Jurorzy dostrzegli także dania serwowane w lokalach Boto Sushi, Kartofel i spółka, Korzenie i U Kretschmera, które otrzymały wyróżnienia.
Według jurora i wspólorganizatora Michała Andrijewskiego festiwal ma za zadanie popularyzować kuchnię roślinną. – To poszukiwanie lokali, w których do tej pory nie było opcji roślinnych i zachęcanie ich do tego, by taką ofertę wprowadzali. To także przekonywanieklientów do smaków roślinnych, potraw, które potrafią pięknie pachnieć i niesamowicie wyglądać. Przypomnieliśmy też kilka miejsc, o ktorych łodzianie w ogóle nie wiedzieli, albo zapomnieli. To było swoiste wprowadzenie weganizmu na salony, bo ta kuchnia pojawiła się także w najbardziej wykwintnej formie – podkreślał.
Zwycięski torcik wegański przygotowała Izabela Bis Niedzielska, szefowa kuchni w reastauracji Zielona w Manufakturze. – Kiedyś jadłam w innym daniu bakłażana w ten sam sposób smażonego i postanowilam go w tej wersji wykorzystać. Bakłażan ma to do siebie, że albo się go kocha, albo nienawidzi…, my daliśmy szansę na jego pokochanie – wyjaśniła.
Zielone Smaki Łodzi to największa w Łodzi i jedna z największych w Polsce cyklicznych imprez poświęconych kuchni roślinnej. Organizowana jest od 2014 roku. Centralny element festiwalu stanowi konkurs na danie festiwalowe, w którym w tym rokubrało udziałaż 16 łódzkich restauracji i kawiarni. Oprócz tego w programie festiwalu znalazły się spotkania, warsztaty i koncert.