Krem czekoladowy z owocami granatu i miętą a la Erika Salvat
Erika po mamie jest Polką, po tacie Francuzką. Ma za sobą udział w programie MasterChef Junior. Gotowania nauczyła się od taty, na razie gotuje i piecze torty dla rodziny i koleżanek. W przyszłości chciałaby prowadzić własną restaurację.
Przepis na krem czekoladowy
Składniki :
– 20 gr masła,
– 200gr gorzkiej czekolady,
– łyżka stołowa cukru,
– 1 żółtko,
– 5 białek,
– szczypta soli,
– owoce granatu,
– listki mięty.
Przygotowanie
Najpierw rozbijamy jajka, dosypujemy szczyptę soli i na chwilę odstawiamy. Łamiemy gorzką czekoladę, na małe kawałki, najlepiej w opakowaniu. Wsypujemy czekoladę do małego garnka, który wstawiamy do większego z wodą i robimy tzw. kąpiel wodną. Gdy czekolada się roztopi dodajemy zóltko i mieszamy. Odstawiamy z ognia masę czekoladową. Ubijamy białka koniecznie z odrobiną soli. Gdy masa jest już jednolita i lekko schłodzona dodajemy masę do białek i delikatnie mieszamy gumową szpatułką. Właściwie deser już gotowy. Przelewamy masę do kokilek i wstawimy do lodówki minimu na 4 godziny. Najlepszy deser czekoladowy jest jednak po wyjęciu z lodówki następnego dnia. Wtedy przybieramy go miętą i pestkami z owocu granatu.
Nazwa | Plik | Autor |
pogotowie kulinarne 11 czerwca2016 Erika Salvat.mp3 | audio (m4a) audio (oga) |