Mała ojczyzna, wielka rzecz. Skierniewicki Festiwal Nauki
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Skierniewicach przedstawiła program Festiwalu Nauki. W czasie trwającej siedem dni imprezy zaplanowano liczne warsztaty, wykłady i konferencje naukowe.

Uczestnicy będą też mieli okazje poznać region. Hasło ósmego już festiwalu brzmi “Mała Ojczyzna, Wielka Rzecz”, mówi Anna Traut – Seliga. – Chcemy pokazać naszą małą ojczyznę, region skierniewicki, ale nie zamykamy się tylko na siebie. Wielu osobom się wydaje, że zobaczyć piękno przyrody można w górach, nad morzem, czy na Mazurach. Nie doceniamy naszych małych ojczyzn, które mają nam naprawdę wiele do zaoferowania, trzeba tylko chcieć to dostrzec – podkreśla.
W programie także warsztaty zielarskie, kulinarne i dietetyczne. – Kulinaria będziemy pod różnym kątem badać. Będzie m.in. akcja slow food, podczas której będziemy jeść powoli i gotować osobiście, tylko z regionalnych potraw. Bardzo ciekawnym wydarzeniem kulinarnym będzie “niewidzialna degustacja”. To wydarzenia odbędzie się w całkowitych ciemnościach, posiłek przygotują i podadzą osoby niewidome – dodaje Traut – Seliga.
Impreza rozpocznie się 19 maja. Zakończy w czwartek,26 maja,piknikiem rodzinnym.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |