Uniejowski Festiwal Smaków
Zrazy, kozie pierogi czy lepiochy – to tylko niektóre dania, jakich można spróbować podczas III Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Dla wszystkich gości gotuje między innymi uniejowianin Adam Kozanecki, finalista MasterChefa.
– Gotujemy od samego rana, by częstować naszych gości piersią z kurczaka, której smak wzmocniony jest tymiankiem. Do tego jest maślano-winny sos z estragonem, ziemniaczana sałatka. Te dania są prosto z łąki, bo jak to pisała Konopnicka, “A jak ciebie kto zapyta:
kto ty taki, skąd ty rodem?Mów, żeś z tego łanu żyta, żeś z tych łąk, co pachną miodem – opowiadaAdam Kozanecki.
Sercem festiwalu jest dom pracy twórczej, gdzie swoje dania prezentują między innymi koła gospodyń wiejskich. W imprezie biorą udział również uniejowskie restauracje. – W tym roku w Festiwalu Smaków bierze udział trzynaście restauracji, a każda z nich serwuje specjalną potrawę festiwalową, którą w niewielkiej porcji degustacyjnej można spróbować. To są w tym roku potrawy z dodatkiem sera koziego, bo to nasz temat przewodni tegorocznego festiwalu – opowiada Karolina Smętkiewicz z Urzędu Miasta.
Uczestnicy zabawy mogą wygrać zaproszenia do restauracji, bilety na baseny termalne czy książki kucharskie. II Uniejowski Festiwal Smaków potrwa do niedzieli.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |