Wszystkiego najsłodszego… Światowy Dzień Czekolady
Mleczna, ciemna, a może z orzechami lub rodzynkami? Każda jest dobra. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady.
Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady przekonuje, że produkty z nasion kakaowca są zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny i mają właściwości przeciwpróchnicze. Czekolada ma też sporo magnezu i potasu, a fenyloetyloamina uważana jest za wiązek, który wywołuje poczucie szczęścia.
Stypułkowski zastrzega jednak, że chodzi o czekoladę z jak największą ilością kakao. Mleczne czekolady w dużej części składają się ze spulchniaczy, cukru i oleju palmowego, które to mają za zadanie obniżyć koszt produktu.Najzdrowsze będą czekolady ciemne.
Krzysztof Stypułkowski wyjaśnia, że one mogą być słodkie, jednak za czasów PRL przykleiła się do nich określenie “gorzka”. Ze względu na deficyt surowca, ziarna kakaowca były przepalane. To powodowało, że taka czekolada rzeczywiście stawała się gorzka.
Czekoladę do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb już po pierwszej wyprawie do nowego świata. Legenda głosi, że tubylcy, sądząc że mają do czynienia z bogiem, przywitali podróżnika startymi ziarnami kakaowca zalanymi wrzątkiem. Ten specyfik miał nie przypaść do gustu Kolumbowi.Kilkadziesiąt lat później hurtowe ilości ziarna kakaowca zaczął sprowadzać Fernando Cortez. Napój, będący połączeniem czekolady z miodem stał się popularny na dworach królewskich w XVIII wieku. Wraz z rewolucją przemysłową udało się obniżyć cenę produkcji tego przysmaku i od połowy XIX wieku rozpływał się w ustach właściwie wszystkich ludzi na świecie.
Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/Kamil Szwarbuła/sk
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |