Wielkanocny żurek i święconka według wiejskich gospodyń
Żurek na zakwasie podawany z białą kiełbasą to tradycyjna polska potrawa, której nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole.
Jak przekonuje Irena Oleksy z jednego zKół Gospodyń Wiejskich, jest bardzo łatwa do przyrządzenia. – Najważniejszym składnikiem jest ukiszony żur na zakwasie. Oprócz białej kiełbasy nie może również zabraknąć w zupie boczku, czosnku i chrzanu i oczywiście przypraw – tłumaczy gospodyni. Żurek można podać do świątecznego śniadania w Wielką Niedzielę.
Natomiast na obiad można przygotować zupę tzw. “święconkę przygotowaną z produktów, które znalazły się w wielkanocnym koszyku. – Tutaj konieczna jest serwatka, czyli płyn, który powstaje z mleka podczas wyrobu sera, na jej bazie przygotowujemy potrawę – dodaje Irena Oleksy. Zupa ma lekko kwaskowaty smak. Podaje się ją ze święconym jajkiem.
Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Monika Chrobak/sk
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |