Wartoprzeczytać
ZUPA Z CYKORII A’LA PIOTR JACH
Piotr Jach dziennikarz i redaktor Ekspressu Ilustrowanego przekonuje wszystkich, że mało popularną w Polsce cykorię da się lubić także w zupie!!!
SKŁADNIKI
3 duże ziemniaki
8 łyżek masła
10 dag wędzonego boczku
garść drobno posiekanego pora (tylko białej części)
kminek
3 cykorie z wyciętym głąbem
ząbek czosnku
liść laurowy
1,5 litra bulionu warzywnego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
kwaśna śmietana
koperek
PRZEPIS
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojony boczek, ziemniaki, pory, kilka ziarenek kminku i pokrojoną w grube kawałki cykorię. Obsmażamy, aż ziemniaki staną się szkliste; dodajemy posiekany czosnek i listek laurowy. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku startą gałką, solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i koperkiem.
Nazwa | Plik | Autor |