Zupa cebulowa Tomasza Kopytowskiego
Tomasz Kopytowski jest rzecznikiem łódzkiej Caritas, a prywatnie szczęśliwym mężem, tatą trójki dzieci i… szefem domowej kuchni!

Zupa cebulowa pochodzi z Francji. Początkowo, ze względu na składniki, była uważana za potrawę ludzi ubogich. Dopiero potem trafiła na salony. Teraz każda szanująca się restauracja ma zupę cebulową w swoim menu.
Przepis Tomasza Kopytowskiego jest prosty. Potrzebne będą (dla 4 osób):
– kilogram cebuli
– dwie marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera
– porcja wołowiny do przyrządzenia wywaru (tylko w wersji dla mięsożerców)
– oliwa z oliwek oraz odrobina masła
– łyżka mąki
– kieliszek białego półsłodkiego wina
– do smaku: kminek, ziele angielskie, sól i pieprz
– do podania: grzanki, szczypiorek, tarty ser (np. typu cheddar)
Posłuchajcie, jak przyrządzić zupę cebulową:
Nazwa | Plik | Autor |
Zupa cebulowa Tomasza Kopytowskiego | audio (m4a) audio (oga) |