17-latek otworzył jednodniową restaurację na Bałutach
Na całym świecie w niedzielę, 21 lutego powstało tysiące jednodniowych restauracji w ramach tzw. Restaurant Day. Jedną z nich można było odwiedzać na łódzkich Bałutach.
Kuchnię udostępniła Szkoła Podstawowa nr 35, a rządził w niej 17-letni Hubert Jabłoński, którego wspiera Fundacja Innopolis. – Jego pasją jest gotowanie. Kiedyś jeździł na obozy harcerskie i kiedy wszyscy narzekali na dyżur w kuchni i obieranie ziemniaków, on nie mógł się go doczekać. Jego kulinarnym nauczycielem w czasach harcerstwa był Damian Marchlewicz. Ten sam, który w ubiegłym roku wygrał Hell’s Kitchen. W naszej fundacji postanowiliśmy pomóc Hubertowi w otwarciu jednodniowej restauracji – mówi Tomasz Bilicki zFundacji Innopolis.
W menu znalazło się w sumie sześć dań, w tym zupy, dania główne i desery. – Między innymi krem z marchewki, polędwiczki pieczone na fasoli i puree z groszku z chilli. Na deser gruszki gotowane w syropie cukrowym z płatkami róż w gorzkiej czekoladzie z mięta i z karmelizowanymi wiśniami – opowiada szef kuchni Hubert Jabłoński.
Młody kucharz dodaje, że dla niego gotowanie to prawdziwa frajda. – Oczywiście wszystko zależy od umiejętności. Jednym wychodzi to lepiej, innym gorzej, ale chyba każdy może się tego nauczyć.
Marzeniem Huberta jest otwarcie w przyszłości prawdziwej restauracji, która będzie mogła się pochwalić trzema gwiazdkami Michelin.Do tej pory nie udało się to żadnemu lokalowi w Polsce.

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |