Kwas foliowy i zdrowe dzieci
Dodawanie kwasu foliowego do mąki i chleba ogranicza ryzyko wad wrodzonych u dzieci, takie są wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich i angielskich naukowcow.
Wzbogacanie mąki i chleba kwasem foliowym – to recepta na znaczne zmniejszenie ryzyka wad wrodzonych u dzieci. Z badań wynika, że w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, gdzie wprowadzono obowiązek dodawania do żywności kwasu foliowego znacząco spadła liczba ciąż z wadami ośrodkowego układu nerwowego .
Ginekolog profesor Romuald Dębski wyjaśnia, że aby zapobiegać wadom cewy nerwowej, rozszczepom kręgosłupa dziecka kobiety powinny już na kilka miesięcy przed planowaną ciążą przyjmować codziennie 0,4 mg kwasu foliowego czyli witaminy B9. Problem w tym, że 70 procent ciąż w Polsce jest nieplanowanych.
Minister zdrowia Konstanty Radziwiłł pytany o wzbogacanie mąki i chleba kwasem foliowym odpowiedział, że jest to propozycja do rozważenia, chociaż w tej chwili żadne prace na ten temat się nie toczą.
Według statystyk Instytutu Matki i Dziecka w Polsce rodzi się około 700 dzieci z wadą cewy nerwowej. Przyjmowanie kwasu foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę zmniejszanaweto 90 procent ryzyko wystąpienia ciężkich chorób układu nerwowego.