Karp. Towar deficytowy
W tym roku karp może być w niektórych regionach towarem deficytowym. Ryby zdziesiątkowała susza. Hodowcy przekonują, że nie wpłynęło to na jakość ryb.
Każdego roku wgrudniu w Polsce notuje się aż 90-procentowy wzrost sprzedaży karpia przed Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku może być jednak problem,ze względu na długotrwałe susze i upały. Karpi w Polsce będzie mniej, a ichcena znacząco wzrośnie. Dlatego na wielu wigilijnych stołach, miejsce karpia zajmą inne ryby.Wśród najczęściej wymienianych “zastępców” znalazły sięłososie i amury.
Jeśli chcemy jednak by tradycji stało się zadość, warto się postarać żeby z tradycyjnego karpia mieć nie tylko łuskę w portfelu ale też wyśmienitą potrawę. Podajemy Państwu sprawdzony przepis, ale najpierw upewniamy się czy susza nie wpłynęła na jakość ryb.
Posłuchaj relacji naszej reporterki i dowiedz się więcej:
Nazwa | Plik | Autor |
Jakość karpia i sposób przygotowania | audio (m4a) audio (oga) |
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |