Jak przygotować się do świąt i nie zwariować
Święta to nie tylko czas spotkań z bliskimi, ale również stres.

Psycholog Małgorzata Goldewska mówi, co zrobić, aby uniknąć niepotrzebnego stresu. – Należy delegować zadania wśród najbliższych, bo razem szybciej można posprzątać czy przygotować dania. Poza tym warto przygotować się do świątpsychicznie. Mamy tematy, które są drażliwe, dlatego można pomyśleć, jak ich uniknąć – dodaje.
Goldewskadodaje, że gubi nas perfekcjonizm. – Największy problem mają osoby, które są perfekcjonistami, bo wszystko chcą zrobić same i idealnie. Ma być dwanaście potraw, czysty dom, piękne ubrania i zero wpadek. Tak się nie da. Trzeba poprosić o pomoc bliskich – mówi.
Dietetyk Ewa Tomczyk radzi, jakie świąteczne potrawy przygotować, aby były one tanie i mało kaloryczne: – Do smacznych i tanich dań należy barszcz czerwony, karp w galarecie, śledzie w oleju czy sałatka jarzynowa. Te wszystkie potrawy nie tylko nie zrujnują naszych kieszeni, ale są również zdrowe.
Eksperci przestrzegają też przed nadmiernym wydawaniem pieniędzy. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Polska, każda polska rodzina wyda na jedzenie na święta około sześciuset złotych. Na prezenty pójdzie jeszcze więcej, bo niemal 12 mld zł.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |