Ekologiczna rywalizacja łódzkich uczniów
60 uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych w Łodzi bierze udział w ekologicznym konkursie kulinarnym. To kolejna odsłona miejskiego projektu “Bądź eko”, który ma uświadomić mieszkańców, jak ważna jest segregacja odpadów.

Głównym zadaniem dla uczestników konkursu jest prawidłowe podzielenie resztek powstałych podczas gotowania. – Chcemy uzmysłowić młodzieży, że podczas takich zwykłych czynności, jak gotowanie powstaje dużo odpadów i żeby trafiały one do odpowiednich pojemników. W ten sposób można odzyskać surowce- mówi Elżbieta Famulska z Wydziału Gospodarki Komunalnej.
Młodzież z łódzkich szkół przyznaje, że segregacja odpadów wymaga pewnego zaangażowania, choć wszyscy wiedzą, jak powinna przebiegać.
Konkurs ma wymiar edukacyjny: wszyscy uczestnicy otrzymają nagrody. Kulinarne zawody potrwają do jutra.
Posłuchaj całego materiału i dowiedz się więcej:
Nazwa | Plik | Autor |
Ekologiczna rywalizacja uczniów z Łodzi | audio (m4a) audio (oga) |

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |