Oswajamy gęsi. Przed nami Festiwal Dobrego Smaku
Przed nami kolejna odsłona Festiwalu Dobrego Smaku. Przez trzy dni, począwszy od 11 listopada, w wybranych restauracjach czekać będą na łodzian dania z gęsiny a w kawiarniach królować będzie jabłko w przeróżnych konfiguracjach.
Barbara Sokołowska Urbańczyk, autorka festiwalu, chce by to gęsina, królowała w Dniu Niepodległości na naszych stołach, tym bardziej że w tamtym roku pomysł spodobał się łodzianom. – Zrobiliśmy taką akcję pilotażową na OFF Piotrkowska i okazało się, że było mnóstwo chętnych, tak że zabrakło nam gęsiny. Zachęceni tą akcją zaprosiliśmy do współpracy kolejnych sześć restauracji, a także kawiarnie, które przygotują desery z jabłek. Jeśli chodzi o gęsinę, to nawet bardzo doświadczone gospodynie miewają problem z ich przyrządzeniem, podobnie jest z kaczką, ale kaczka jest już bardziej oswojona. Teraz czas oswoić gęsi – mówi autorka festiwalu.
Przy okazji jesiennej odsłony Festiwalu Dobrego Smaku nie będzie konkursu dla restauracji. Można za to degustować do woli i po niższej niż zwykle cenie. Udział w Smakowaniu Niepodległości bierze 12 restauracji i 7 kawiarni.
ZDJĘCIA, NAGRANIA VIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |