Turystyka kulinarna w ŁDK
Sympatycy turystyki kulinarnej z całego kraju i zagranicy spotkali się w Łódzkim Domu Kultury na konferencji pod hasłem “Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu”.

Dyskutować będą na temat nowej mody na poznawanie odwiedzanych miejsc przez pryzmat kulinariów. – Coraz częściej obserwujemy takie wyjazdy, w których celem nadrzędnym jest próbowanie specjałów, które są odległe od naszej polskiej kuchni – mówi Bogdan Włodarczyk z Uniwersytetu Łódzkiego.
Aleksandra Jonas z centrum Regio dodaje, że również Łódź posiada swoje tradycyjne potrawy. – Typową łódzkąpotrawą jest zalewajka, którą możemy dostać w wielurestauracjach oraz knedle z truskawkami podawane z młodą kapustą – dodaje.
Konferencja w Łódzkim Domu Kultury potrwa do czwartku (5 października). Zaplanowano również warsztaty, na których będzie można się dowiedzieć, jak wykorzystać potencjał kulinarnych atrakcji turystycznych regionu.
Posłuchaj całego materiału i dowiedz się więcej:
Nazwa | Plik | Autor |
Turystyka kulinarna | audio (m4a) audio (oga) |
ZDJĘCIA, NAGRANIA VIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |