Wartoprzeczytać
Wojsławice. Szansa na staż w Rzymie
„Sekrety kuchni włoskiej” to nazwa projektu, który umożliwi uczniom Zespołu Szkół Rolniczych w Wojsławicach wyjazd na staż do Rzymu.
To pierwszy tego typu projekt w tej placówce, w całości finansowany ze środków Unii Europejskiej. Dwudziestu uczniów przez miesiąc będzie uczyło się zawodu w restauracjach cztero i pięciogwiazdkowych hoteli we Włoszech. W Wojsławicach już trwa rekrutacja chętnych wśród uczniów techników: technologii żywności i usług gastronomicznych.
– Naszym zadaniem będzie gotowanie tradycyjnych potraw włoskich, próbowanie ich oraz nauka od mistrzów. W szkole dużo uczymy się, więc myślę, że nie będzie problemu. Lubimy gotować, to nasza pasja – mówią uczniowie.
Wyjazd do Włoch to nie tylko zdobywanie doświadczeń kulinarnych. Młodzież – jeszcze w kraju – rozpocznie kurs języka włoskiego kontynuowany przez cały czas pobytu w Rzymie. Uczestnicy będą musieli odnaleźć się w nowym miejscu, radzić sobie chociażby z komunikacją miejską i poznać organizację dużych hoteli.
– Kolejnym doświadczeniem będzie umiejętność pisania listu motywacyjnego i CV w języku angielskim. – mówi koordynator projektu Piotr Bendkowski.
Pierwsza dziesięcioosobowa grupa z opiekunem wyleci do Rzymu na początku czerwca. Całkowity koszt projektu to 250 tysięcy złotych.