Jesienne infekcje. Warto zadbać o zdrową dietę
Zdrowe i racjonalne żywienie może uchronić nas przed przeziębieniami. Przypominają eksperci. Jesienią spada odporność organizmu i jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje wirusowe.

Dietetyk Małgorzata Bernady zaleca regularne posiłki bogate w witaminy i minerały. Szczególnie ważne są pełnowartościowe śniadania i obiady. -Na śniadanie świetnie sprawdzą się między innymi gotowane płatki owsiane czy jaglane, które dostarczą nam energii na wiele godzin. Na obiad najlepiejjeść zupy warzywne, zwłaszcza na bazie fasoli, soczewicy czy dyni – zaleca.
Dietetykdodaje, że ważne jest aby w naszej diecie nie zabrakło produktów z dużą ilością witaminy C ale też i D. Można ją znaleźć w tłustych rybach, jak śledzie czy makrela, czy w jajach i serze żółtym.
– Pijmy dużo wody mineralnej i świeżo wyciśniętych soków – doradza dietetyk.
Lekarze podkreślająrównież, że nasz organizm znacznie wzmocni też regularny wysiłek fizyczny, ważne pozostają także spacery na świeżym powietrzu.
W okresie grzewczym nie zapominajmy o regularnym wietrzeniu mieszkań – dodają.