Grzybobranie. 10 najpopularniejszych gatunków
W naszym kraju występuje około 15 tysięcy gatunków grzybów, niespełna półtora tysiąca spośród nich nadaje się do jedzenia. Znanych i jedzonych przez Polaków jest kilkadziesiąt gatunków.

W skupie, przerobie przemysłowym i na eksport jest dostępny bardzo wąski asortyment, prym wiodą kurki, borowiki, podgrzybkii maślaki.Wszystkie pozostałe dopuszczone do handlu stanowią ok. 5 procent.
W lata grzybne zbiera się około 100 tysięcy ton świeżych grzybów rocznie, dotyczy to tylko tych kilku popularnych gatunków. 30 procent z tego stanowi skup, eksport i przerób przemysłowy, 10 proc. sprzedaż na targowiskach i przy lasach oraz 60 procent zbiór indywidualny na własny użytek.
Starosłowiański wyraz “gaba” (grzyb) przeszedł w różnych odmianach do 10 nowożytnych języków słowiańskich. Od tysięcy lat ludzie zbierali iwykorzystywaliniektóre grzyby w celach kulinarnych i leczniczych. W krajach azjatyckich nadalwykorzystuje się grzyby w leczeniu, w Europie grzybowe medykamenty wracają do łask. Wśród grzybów cenionych medycznie są zwłaszczaniektóre odmiany huby.
