ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ A’LA BORUSZCZAK
Następny przystanek…….zapowiada w każdym łódzkim autobusie i tramwaju. Spotkać w kuchni Tomasza Boruszczaka, możemy tylko my. Rzecznik Uniwersytetu Łódzkiego, aktor, w rzeczy samej też gotuje. Łososia z grilla pod pierzynką śmietanowo-selerową.
SKŁADNIKI PRZYSTAWKI z OLIWEK
– oliwki zielone,
– suszone pomidory,
– wędzony dorsz,
– macerata: miód, musztarda, oliwa i tymianek.
Łosoś pod pierzynką śmietanowo – porową
PRZEPIS
Filety z łososia skropić cytryną, wetrzeć koperek suszony, biały pieprz i na pół godziny odstawić. Potem grillować w piekarniku.
I jeszcze SOS
Składniki
– seler naciowy lub korzeniowy zmiksowany,
– śmietana 18 proc.,
– kostka rosołowa,
– sól i pieprz,
– starty żółty ser,
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, dodać zmiksowany seler, kostkę rosołową i przyprawy a potem jeszcze raz zmiksować zagęszczając żółtym serem, bardzo powoli gotując i ciągle mieszając przez około 15 minut.
Nazwa | Plik | Autor |