Fest w porę. Impreza promująca lokalną, zdrową żywność
Jarskie flaczki z boczniakiem, krem jabłkowo-selerowy z ziołowymi grzankami, babka z kaszy gryczanej oraz szarlotka owsiana z cynamonem. To tylko niektóre dania, jakie będzie można spróbować podczas zimowej edycji “Fest w porę”.
Impreza rozpocznie się o godz. 15 w pubie przy ulicy Kaszteleńskiej w Radomsku. W wydarzeniu chodzi przede wszystkim o promowanie lokalnej, a zarazem zdrowej żywności. – W tej chwili żywność jest bardzo chemiczna, zupy w proszku, mięso faszerowane antybiotykami. Natomiast wystarczy rozejrzeć się, bo mamy ogrom jedzenia, który nie musi być sprowadzany nie wiadomo skąd. Przede wszystkim o to nam chodzi w tym lokalnym jedzeniu, o powrót do prostej kuchni związanej z tym co jest dookoła nas – mówi Ada Lewandowska, organizatorka.
Podczas imprezy “Fest w porę”, oprócz kosztowania wyjątkowych dań, będzie tez można wziąć udział w loterii, warsztatach plastycznych i kulinarnych oraz wykładach. Przygotowano też wystawę fotografii i malarstwa, gry i zabawy dla dzieci oraz kiermasz rękodzieła.