Mało czekolady, więcej zdrowia
Czekolada w niewielkich ilościach jest zdrowa, jednak jej nadmiar może szkodzić. Tak twierdzą badacze ze szkockiego Uniwersytetu w Aberdeen, którzy potwierdzają wcześniejsze hipotezy.

Ten artykułmożesz również przeczytać wmobilnej aplikacji Radia Łódź. Kliknij i dowiedz się więcej.
Badacze przetestowali20 tysięcy ludzi w średnim i starszym wieku . Okazało się, że u amatorów czekolady występuje o jedenaście procent mniejsze ryzyko chorób serca, a ryzyko udaru mózgu spada o 23 procent. “Nie jest to jednak ostateczny dowód na dobroczynny wpływ czekolady, poza tym kluczową sprawą jest umiar”- tłumaczy autor badań, profesor Phyo Myint. “Najlepsze efekty osiąga się zjadając sto gramów – jedną tabliczkę tygodniowo- dodaje.
Z jednej strony czekolada zawiera flawonole, dobre na ciśnienie krwi, czy magnez. Ale ma także cukier i tłuszcz, więc w nadmiarze może prowadzić do zwykłej otyłości.
(IAR)