Jedzenie w pracy. Eksperci: “Przekąski podnoszą efektywność”
Pączki, batony, chipsy do tego kawa lub puszka napoju energetycznego. To najbardziej popularne przekąski w pracy. Niewielu pracowników robi sobie dłuższą przerwę na ciepły posiłek.
Jak wynika z najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia, regularne jedzenie w ciągu dnia może podnieść naszą efektywność nawet o jedną piątą.
Dietetyk Hanna Stolińska z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że siedząca praca i podjadanie słodyczy lub słonych przekąsek zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, a nawet cukrzycy i chorób układu krążenia. Doktor Ewa Rychlik podkreśla, że powinniśmy jeść regularnie 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Osoba pracująca 8 godzin, plus dojazd i powrót z pracy – powinna mieć 2 przerwy na pełnowartościowy posiłek.
Stolińska dodaje, że kiedy jesteśmy głodni, spada poziom cukru w naszym organizmie, co powoduje problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci, spowolnienie myślenia.
Według ekspertów, najlepszą przekąską są warzywa i owoce – mogą być suszone. W ciągu dnia powinniśmy zjadać co najmniej 40 dekagramów tych produktów.
/IAR
Wartoprzeczytać
Jedzenie w pracy. Eksperci: “Przekąski podnoszą efektywność”
Pączki, batony, chipsy do tego kawa lub puszka napoju energetycznego. To najbardziej popularne przekąski w pracy. Niewielu pracowników robi sobie dłuższą przerwę na ciepły posiłek.
Jak wynika z najnowszych badań Światowej Organizacji Zdrowia, regularne jedzenie w ciągu dnia może podnieść naszą efektywność nawet o jedną piątą.
Dietetyk Hanna Stolińska z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że siedząca praca i podjadanie słodyczy lub słonych przekąsek zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, a nawet cukrzycy i chorób układu krążenia. Doktor Ewa Rychlik podkreśla, że powinniśmy jeść regularnie 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Osoba pracująca 8 godzin, plus dojazd i powrót z pracy – powinna mieć 2 przerwy na pełnowartościowy posiłek.
Stolińska dodaje, że kiedy jesteśmy głodni, spada poziom cukru w naszym organizmie, co powoduje problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci, spowolnienie myślenia.
Według ekspertów, najlepszą przekąską są warzywa i owoce – mogą być suszone. W ciągu dnia powinniśmy zjadać co najmniej 40 dekagramów tych produktów.
/IAR